.st0{fill:#FFFFFF;}

Functii pentru text in Excel – partea II 

De Luciana Bercean

In acest articol o sa inveti sa folosesti o noua serie de functii Excel pentru texte

Daca nu stii sa folosesti functiile, poti invata aici.

Left – este o functie care returneaza un numar specificat de caractere, de la stanga la dreapta.

Functia Left are 2 argumente: referinta catre celula din care doresti sa extragi caracterele (text) si numarul de caractere pe care doresti sa le extragi (num_chars).

Excel_left

Daca vrei sa scrii aceasta functie direct pe bara de formule, o poti face in felul urmator:

=left(referinta celulei in care se gaseste textul; numarul de caractere)

Ex. In celula B1 scrii =left(A1,4) – in acest caz, celula care contine textul din care vrei sa extragi caractere este A1, iar numarul de caractere pe care vrei sa le extragi este 4.

Daca in A1 textul ar fi “1111 Georgiana”, in celula B1 rezultatul va fi “1111”


Right – este o functie care returneaza un numar specificat de caractere, de la dreapta la stanga.

Functia Right are 2 argumente: referinta catre celula din care doresti sa extragi caracterele (text) si numarul de caractere pe care doresti sa le extragi (num_chars)

Excel_right

Daca vrei sa scrii aceasta functie direct pe bara de formule, o poti face in felul urmator:

=right(referinta celulei in care se gaseste textul; numarul de caractere)

Ex. In celula B1 scrii =right(A1,4) – in acest caz, celula care contine textul din care vrei sa extragi caractere este A1, iar numarul de caractere pe care vrei sa le extragi este 4.

Daca in A1 textul ar fi “Georgiana 1111”, in celula B1 rezultatul va fi “1111”.


Mid – este o functie care returneaza dintr-o celula un numar specificat de caractere, incepand cu o anumita pozitie.

Functia Mid are 3 argumente: referinta catre celula din care doresti sa extragi caracterele (text), pozitia de pe care vrei sa incepi extragerea caracterelor (start_num) si numarul de caractere pe care doresti sa le extragi (num_chars).

Excel_mid

Daca vrei sa scrii aceasta functie direct pe bara de formule, o poti face in felul urmator:

=mid(referinta celulei in care se gaseste textul; pozitia de inceput; numarul de caractere)

Ex. In celula B1 scrii =mid(A1;6;7) – in acest caz, celula care contine textul din care vrei sa extragi caractere este A1, pozitia de pe care vrei sa incepi extragerea este 6, iar numarul de caractere pe care vrei sa le extragi este 7.

Daca in A1 textul ar fi “1111 Bedeleu Georgiana”, pozitia de inceput 6, numarul de caractere pe care vrei sa-l extragi este 7, in celula B1 rezultatul va fi “Bedeleu”.


Search – este o functie care returneaza pozitia pe care se gaseste primul caracter dintr-un sir de caractere specificat.

Functia Search are 3 argumente: sirul de caractere cautat (find_text), referinta catre celula in care se gaseste textul cautat (within_text), pozitia de pe care vrei sa incepi cautarea acelui sir de caractere (start_num). Ultimul argument este optional. In cazul in care strat_num e lasat liber, cautarea se face de la inceput.

Excel_search

Daca vrei sa scrii aceasta functie direct pe bara de formule, o poti face in felul urmator:

=search(textul cautat, referinta celulei in care se gaseste textul; pozitia de inceput)

Ex. 1 In celula B1 scrii =search(” “;A1) – in acest caz, textul caruia vrei sa-i afli pozitia este spatiu (” “), celula care contine textul este A1. Nu se specifica pozitia de inceput, cautarea facandu-se de la inceputul textului.

Daca in A1 textul ar fi “1111 Bedeleu Georgiana”, iar textul cautat ar fi spatiu, in celula B1 rezultatul va fi 5. Numarul 5 reprezinta pozitia primului spatiu din textul specificat (spatiul dintre 1111 si Bedeleu).

Ex. 2 In celula B1 scrii =search(” “;A1;6) – in acest caz, textul caruia vrei sa-i afli pozitia este spatiu (” “), celula care contine textul este A1, pozitia de la care sa inceapa cautarea este 6.

Daca in A1 textul ar fi “1111 Bedeleu Georgiana”, iar textul cautat ar fi spatiu si cautarea ar trebui sa inceapa de la pozitia 6, in celula B1 rezultatul va fi 13. Numarul 13 reprezinta pozitia primului spatiu gasit dupa pozitia 6 in textul specificat (adica spatiul dintre Bedeleu si Georgiana).


Len – este o functie care returneaza numarul total de caractere dintr-o celula specificata. Trebuie sa tii cont de faptul ca si spatiu este considerat tot un caracter, la fel ca orice alte caractere (virgula, punct si virgula, doua puncte etc.).

Functia Len are un singur argument: referinta catre celula in care se gaseste textul caruia vrei sa-i afli lungimea.

Excel_len

Daca vrei sa scrii aceasta functie direct pe bara de formule, o poti face in felul urmator:

=len(referinta celulei in care se gaseste textul)

Ex. In celula B1 scrii =len(A1) – in acest caz, celula care contine textul caruia vrei sa-i afli lungimea este A1.

Daca in A1 textul ar fi “Georgiana 1111”, in celula B1 rezultatul va fi 22 (numarul total de caractere din textul specificat).

E posibil ca toate aceste functii luate separat sa nu ti se para foarte utile. Din acest motiv, in urmatoarele articole o sa iti arat cateva utilizari practice care sa te ajute in viata de zi cu zi.

Luciana Bercean


Luciana este un trainer deosebit, care predă cursuri din pasiune. Iubește oamenii și principala ei abilitate este capacitatea de a se face înțeleasă indiferent de subiectul pe care îl abordează. Pune accentul pe partea practică tot timpul și folosește foarte des analogii pentru a explica subiectele abstracte. Lucianei ii plac provocările și...să facă oamenii să zâmbească :)

Află povestea Lucianei de aici.

Luciana

related posts:


Folosesti toate tipurile de referinte in Excel?


Care e diferența dintre formule și funcții în Excel?


Ce vezi când deschizi un fișier Excel

 • DANIELA VIERIU spune:

  Buna ziua , bine ca existati !
  Sunt agent tehnic si comercial .
  Cu bunavointa d-vs as vrea sa aflu cum pot copia in xls ,intr-o coloana continutul coloanei vecine adaugandu-i (in limita a 15 caractere)
  o extensie .

  Ex: am coloana cu casute cu text (alfa -numerice=coduri produse ) de tip “12-A45678901* ” si doresc sa obtin “12-A567801**FB”;
  altfel spus :am nevoie sa obtin o NOUA COLOANA care are acelas continut (MAXIM 15 CARACTERE , INCLUSIV BLANCURI) in plus ultimele 2 caractere din cele 15 disponibile completate cu o extensie (“FB”).
  Va rog sa ma scuzati pt indrazneala ,ma puteti ajuta ?

  • Functia pe care o poti folosi pentru a alipi doua sau mai multe texte separate se numeste CONCATENATE si are ca argumente fiecare text separat care impreuna vor compune textul nou.
   De exemplu, in celula A1 am ”12-A45678901* ”.
   In celula B1, pentru a obtine noul cod, ar trebui sa scriu =CONCATENATE(A1;”FB”). Rezultatul fiind in acest caz noul cod (12-A567801**FB).

 • PETRONELA spune:

  am si eu o intrebare, este vreo functie care sa scoata dintr-un text doar anumite caractere ce se afla intre anumite semne, de exemplu din textul DL7000_04_1L sa scot doar 04 ?
  va multumesc frumos.

 • Buna.

  Asi dori sa limitez numarul maxim de caractere intr-o celula, cum ar fi sa nu pot scrie mai multe caractere decat 160.
  Exista o metoda?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Optiunea se numeste “Data Validation” si se gaseste in meniul Data.
   Pentru a o folosi, trebuie mai intai sa selectezi toate celulele in care doresti sa se aplice aceasta optiune, apoi din Meniul Data, Optiunea Data Validation, alegi in loc de “any”, varianta Text. Vor fi afisate optiunile pentru text din care alegi cea care sa limiteze numarul de caractere introdus.

   Spor!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >