.st0{fill:#FFFFFF;}

Aplicatii cu functiile de text in Excel – II 

De Luciana Bercean

In acest articol o sa continui exemplul din articolul anterior, explicand pasii necesari pentru a extrage prenumele dintr-o celula ce contine atat numele cat si prenumele.

Ex. 1 Ai un tabel care contine pe o coloana numele si prenumele unor persoane, scrise in aceasi celula.

Excel_text1

Din aceste celule, de aceasta data, vrei sa scoti prenumele, astfel incat sa fie scris singur intr-o alta celula.

Logica de la baza functiilor:

  • textul de care ai nevoie, se gaseste in partea dreapta – asta ar trebui sa te duca cu gandul la functia RIGHT. Functiei right, trebuie sa-i spui celula in care se gaseste textul initial (e evidenta) si numarul de caractere pe care vrei sa-l extragi, de la dreapta spre stanga. Daca toate prenumele ar avea acelasi numar de litere, ar fi super simplu. Dar, in realitate prenumele nu sunt egale ca si lungime. De aceea, trebuie sa gasim o modalitate prin care sa-i spunem functiei unde anume se termina prenumele.
  • Din fericire, asa cum stii deja, diferenta dintre nume si prenume e data de un spatiu. Pozitia acestui spatiu poate fi determinata daca folosesc functia SEARCH (caut spatiu, in celula cu nume si prenume, si primesc inapoi pozitia acelui spatiu)
  • De aceasta data pozitia spatiului nu este suficienta pentru a determina numarul de caractere al prenumelui. Pozitia spatiului ne da numarul de caractere al numelui de familie (de la inceputul textului pana la spatiu). Prenumele insa, se gaseste intre spatiul dintre cuvinte si finalul textului.
  • Asta inseamna ca avem nevoie si de numarul total de caractere, care se poate afla folosind functia LEN.
  • Numarul total de litere al prenumelui se poate afla, in acest caz, scazand din numarul total de caractere al textului, numarul de caractere ocupate de numele de familie (adica exact pozitia spatiului dintre cele 2 cuvinte).

Transpunerea logicii in functii:

Recomandare: daca nu esti inca familiarizat cu folosirea functiilor si mai ales cu sintaxa lor, te sfatuiesc sa faci functiile necesare pe rand, apoi sa le combini intr-o singura functie.

1. Afli pozitia pe care se gaseste spatiu

=search(” “;a2)

Excel_text2

2. Folosesti functia LEN pentru a afla lungimea totala a textului initial

=LEN(A2)

Excel_text5

2. Folosesti functia RIGHT pentru a extrage din celula initiala (A2) toate caracterele, de la dreapta la stanga, pana la primul spatiu

 

Excel_text6

Daca vrei sa folosesti combinatia de functii direct intr-o singura celula, poti sa inlocuiesti, in cadrul functiei RIGHT, celulele C2 si B2 cu continutul lor (adica functiile search si len scrise mai sus). Poti face acest lucru mergand initial in celula C2 care contine functia LEN, copiind sintaxa functiei (fara semnul egal), asa cum apare ea pe bare de formule, apoi sa dai “paste” in cadrul functiei RIGHT (in locul celulei C2). Apoi repeti operatia facand acelasi lucru pentru celula B2 care contine functia Search.

Excel_text7

 

Dupa ce te-ai familiarizat cu sintaxele functiilor, poti sa faci acest lucru direct in celula, scriind astfel:

=RIGHT(A2;LEN(A2)-SEARCH(” “;A2))

Bineinteles, dupa ce ai stabilit functia pentru prima celula, copiezi formula la toate celelalte celule (dublu-click pe coltul din partea dreapta jos a celulei).

 

Exista inca o varianta prin care putem obtine acelasi rezultat (adica extragerea prenumelui), folosind insa alte functii. Daca nu stii din prima care ar putea fi aceasta varianta, te sfatuiesc sa mai arunci o privire pe functiile pe care le-am descris in acest articol din serie si sa incerci sa gandesti cat mai logic. Astept varianta ta in comentarii. Daca varianta e corecta, primesti un premiu 🙂

Spor la…logica!

[optin-monster-shortcode id=”eqo6dc46o7pfgplt”]

Luciana Bercean


Luciana este un trainer deosebit, care predă cursuri din pasiune. Iubește oamenii și principala ei abilitate este capacitatea de a se face înțeleasă indiferent de subiectul pe care îl abordează.
Pune accentul pe partea practică tot timpul și folosește foarte des analogii pentru a explica subiectele abstracte.
Lucianei ii plac provocările și...să facă oamenii să zâmbească :)

Află povestea Lucianei de aici.

Luciana

related posts:


Functii pentru text in Excel – partea II


Cum ștergi rânduri, coloane sau conținutul din celule


Care e diferența dintre formule și funcții în Excel?

  • Nu inteleg de ce nu dai copy pe prenume si paste in casuta de alaturi.

    • Ce spui tu Elena, functioneaza daca ai o lista mica, de cateva persoane. Dar daca ai o lista de 500, 1000 sau chiar cateva mii de persoane, atunci ce faci?
      Pentru asemenea cazuri se folosesc functiile (desi nu e singura varianta posibila).

  • poloneza spune:

    Wow, un articol foarte bine realizat si plin de informatii utile.
    Intotdeauna am avut probleme sa lucrez cu functiile din Excel, ma descurc bine in Word, dar Excel-ul era ceva mult mai dificil.
    Citind articolul tau, am realizat dat de usor e sa lucrzi in Excel, mersi inca odata.

  • istodorescu cecilia spune:

    Felicitari si totodata multumiri Luciana pt informatiile utile.Chiar sunt foarte interesante si de un real folos.

  • Buna ziua,
    Dar in cazul in care se doreste sa se scoata doar initiala prenumelui, exista cumva o formula ? Functia Len nu poate fi folosita pentru ca nu se cunoaste nr-ul de caractere atunci cand lucram cu o asemenea baza de date.
    O zi buna!

    • In primul rand, functia Len e cea care iti spune cate caractere are textul, nu trebuie sa ii spui tu functiei.
      In al doilea rand, pentru a scoate initiala prenumelui, e nevoie sa extragi prenumele asa cum e descris in articol, apoi sa faci in plus un Left din rezultat.
      O alta metoda ar fi sa folosesti optiunea Mid, pentru a extrage direct prima litera de dupa spatiu.
      Presupunem ca textul Ionescu Marian e in celula A2, atunci vei avea urmatoarea formula: =MID(A2, search(” “,A2)+1,1)

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >