FOARTE IMPORTANT!! Caracterele pe care le scrie tastatura ta nu depind nici de tipul laptopului, nici ce firma care e scrisă pe tastatură, nici de tipul de Windows pe care îl ai instalat pe calculator.
Literele pe care le scrie tastatura ta depind de tipul de tastatură utilizat la un moment dat.
Ca să-ți faci o idee:
– dacă ai de scris un text în limba română, ai nevoie de diacritice (ă, î, ș, ț, â)
– dacă ai de scris un text în limba germană, vei avea nevoie de alte caractere speciale acelei limbi (ä, ö, ü și altele)
Tu ai o singură tastatură fizică în fața ta, cu un număr fix de taste. De aceea, Windows-ul îți dă posibilitatea de a instala mai multe tipuri de tastaturi în funcție de ceea ce ai nevoie.
Ce se întâmplă de fapt când instalezi o tastatură în limba română (de exemplu), este că atunci când apeși tastele de pe tastatura ta fizică pe calculator vor apărea și caracterele acelea speciale, poziționate pe diferite taste existente deja. De obicei, caracterele speciale dintr-o limbă se regăsesc pe tastele care nu conțin litere și pentru a le accesa, se pot folosi tastele SHIFT, CTRL, ALT împreună cu alte taste.
Așadar, dacă nu găsești tasta pe care o cauți pe tastatura ta, atunci deschide orice fișier/aplicație în care poți scrie folosind tastatura și apasă tasta SHIFT + pe rând, toate tastele care au pe ele cifre (din partea de sus a tastaturii), apoi tastele care sunt în dreapta și în stânga literelor. Dacă apăsând tasta SHIFT nu găsești ceea ce cauți, atunci încearcă cu tasta AltGr, apoi cu ambele și fiecare tastă. Faci asta până găsești caracterul de care ai nevoie și îl ții minte unde este pentru data viitoare.
Te rog nu-mi trimite mesaj pe chat pentru a mă întreba unde este tasta “@” (“a rond” este numele acestui simbol), pentru că nu pot să răspund la această întrebare.
Ai mai jos tastele pe care găsești câteva din caracterele speciale pe tastatura standard în limba română (limba română are vreo 3 variante de tastaturi: standard, programator. Dacă ai tastatura instalată în oricare din celelalte limbi ale pământului, nu am de unde să știu. Verifică fiecare tastă până găsești. O metodă „magică” nu există. Mulțumesc pentru înțelegere.
Dacă scrii cu tastatura în limba română (adică folosești diacritice), s-ar putea să ai o problemă cu faptul că nu găsești anumite caractere (@, <, >, etc.).
La tastatura în limba română, respectivele caractere sunt oarecum “ascunse”, adică se obțin prin folosirea tastei “ALT Gr” (Alt grafic, tasta ALT din dreapta spațiului). Imaginea de mai jos arată unde sunt aceste caractere pentru a nu mai fi necesar să schimbi tastatura din română în engleză și invers pentru a le scrie.
Practic, tastele care apar scrise în partea de jos a tastei pe tastatura în limba engleză în locul ocupat de diacritice, se pot tasta apăsând tasta ALT Gr (ALT din dreapta).
Dacă apeși simultan ALT Gr (ALT din dreapta) + SHIFT (din orice parte) vei putea să scrii cu tastele care se găsesc pe tastatura în limba engleză (cele scrise în partea de sus).
De exemplu (în ordine, de la stânga la dreapta, pe primul rând de taste, după litera P)
- tastatura în limba română (apăsare normală pe taste): ă, î, â
- tastatura în limba română (apasă ALT Gr + apăsare normală pe același taste): [ ] \
- tastatura în limba română (apasă ALT Gr + SHIFT + apăsare normală pe același taste): { } |
Pe tastele care nu se găsesc diacritice, lucrurile funcționează un pic diferit, însă tot ALT Gr e vedeta.
De exemplu (în ordine, de la stânga la dreapta, pe primul rând de taste, după litera M)
- tastatura în limba română (apăsare normală pe taste): , (virgula) . (punct)
- tastatura în limba română (apasă ALT Gr + apăsare normală pe același taste): <>
- tastatura în limba română (apasă ALT Gr + SHIFT + apăsare normală pe același taste): « »
Alte caractere ascunse pe taste:
- Ghilimele în limba română se găsesc pe prima tastă de pe rândul tastelor numerice din partea de sus (tasta pe care sunt de obicei simbolurile `~). Pentru a pune ghilimele jos, se apasă pur și simplu pe tastă, iar pentru a pune ghilimele sus, se apasă SHIFT + tasta respectivă
- ALT Gr (ALT din dreapta) + E – inserează simbolul €
- ALT Gr (ALT din dreapta) + C – inserează simbolul ©
- ALT Gr (ALT din dreapta) + S – inserează simbolul ß
- ALT Gr (ALT din dreapta) + L – inserează simbolul ł sau Ł (dacă e activat Caps Lock)
- ALT Gr (ALT din dreapta) + P – inserează simbolul §
Spor la treabă și enjoy! 🙂
Luciana Bercean
Reguli de scriere la calculator – respectă-le și ce scrii va fi ușor de citit
Luciana Bercean
Folosește tabele în Word
Luciana Bercean
Page Setup/Inițializare pagină – dimensionarea paginilor dintr-un document
Unde sunt liteele mici romanesti? Cu ce taste Shift?
Astea sunt valabile pentru Windows 8.1 ?
Nu este prea detailat! Mai detailati!
Acest articol a fost scris inainte sa existe Windows 8.1. Aceasta tastatura explicitata in articol era valabila pentru Windows XP, dar si pentru varianta Romanian Legacy de pe Windows 7 si pentru Windows 8.1 (cu exceptia caracterelor de pe tastele numerice, care nu functioneaza in realitate asa cum e specificat in imagine).
Incepand cu varianta Windows 7, exista trei tipuri de tastaturi pentru limba romana:
Legacy – Y in loc de Z si Z in loc de Y, impreuna cu celelalte taste afisate in imaginea de mai sus
Programmers – Y si Z sunt la locurile lor, ca de altfel si toate celelalte taste pe care le are tastatura normala (cea americana). Diferenta este ca diacriticele se pot scrie tot folosind AltGr, si se gasesc pe tastele corespondente (pe a se gaseste ă, pe q se gaseste â, pe i se gaseste î, pe s se gaseste ș si mai sunt cateva caractere speciale).
Standard – Y si Z sunt de asemenea la locurile lor, simbolurile de pe tastele numerice sunt la fel ca la tastatura normala (cea americana), diacriticele se gasesc pe aceleasi pozitii ca in imaginea de mai sus, iar semnele , se fac tot cu AltGr.
Sper ca aceste explicatii sa te ajute mai mult. Daca mai ai neclaritati, te rog sa revii. Multumesc
Multumesc din suflet pentru acest articol!!