Fie că scriem actualizări de stare pe Facebook, status-uri pe Messenger, mesaje e-mail sau comentăm articole pe blog, folosim tastatura atașată unui computer (mai nou și tastatura de la telefon). Chiar și atunci când scriem pe calculator, trebuie să scriem corect, așa că ar fi bine să ținem cont de câteva reguli de scriere la calculator. Respectarea acestor reguli (pe lângă cele gramaticale, care sunt obligatorii) conferă mesajului nostru un aspect curat, îngrijit și unitar și îl fac să fie citit cu ușurință și…cu drag 🙂
Folosirea semnelor de punctuație: punct, virgula, punct și virgulă etc.
- Semnul de punctuație se pune imediat după cuvânt, fără a lăsa spațiu liber
- După un semn de punctuație se lasă un spațiu
Ex: „mere, pere” – varianta corectă
Ex: „mere , pere” „mere,pere” – variante incorecte
Scrierea textului între paranteze (regulile se aplică și pentru ghilimele):
- Înaintea parantezei deschise se lasă întotdeauna un spațiu
- După deschiderea parantezei, textul începe imediat, fără spațiu
- Paranteza închisă se pune întotdeauna imediat după text, fără a lăsa spațiu
- După închiderea parantezei se lasă spațiu doar dacă se continua propoziția
- Dacă închiderea parantezei coincide cu folosirea unui semn de punctuație, acesta se va scrie imediat după paranteză, semnul de punctuație fiind urmat de spațiu.
Ex: „textul (intre paranteze)” – varianta corecta
Ex: „textul ( între paranteze )” varianta greșita
Ex: „textul ( între paranteze ) ” varianta greșita
Ex: „textul (între paranteze) . ” varianta greșita
Folosirea majusculelor (litere mari):
- Scrierea unui text cu majuscule este echivalentul „țipatului” în viața reală
- Nu scrie toate cuvintele dintr-un text cu majuscule. În primul rând, e considerat un text agresiv, deranjant și în al doilea rând, este mult mai greu de citit și de urmărit
- Poți folosi literele îngroșate (bold) pentru a scoate în evidență anumite cuvinte importante. E o modalitate mai elegantă și nu agresezi vizual pe nimeni
Acestea au fost câteva din regulile pe care eu le consider elementare atunci când scrii ceva. Aceste reguli de scriere la calculator ar trebui să fie obligatorii pentru oricine folosește o tastatură.
Care text este mai ușor de citit?
Dacă ai nevoie de mai multe informații în legătura cu utilizarea programului Word, îți recomandăm să participi la un curs Word pentru începători.
Următoarele cursuri Word programate:
[event-list cat=403]
absolut necesar ! multumesc !
„Nu scrie toate cuvintele dintr-un text cu majuscule” …speechless
[…] Mai ai unul. […]
Textul comparativ de la final are cel puțin 2 greșeli flagrante: 1. Pluralul de la palat este palate, nu palaturi! 2. Dezacord la număr: Atat de dragi ii erau împăratului florile și nu altfel.
Mulțumesc. Termenul „palaturi” este termenul folosit de Petre Ispirescu în povestea „Lupul cel năzdrăvan și Făt-Frumos”, de unde este extras acest text. În ceea ce privește dezacordul, îmi recunosc greșeala de a nu citi cu atenție textul preluat dintr-o poveste găsită pe un website pentru copii. De fapt, nu este un dezacord, ci doar o literă lipsă.
Apreciez atenția dumneavoastră la detalii și sunt sigură că acest dezacord nu reduce cu nimic ideea de bază a articolului.