.st0{fill:#FFFFFF;}

Poti afisa textul dintr-o celula in Excel asa cum vrei tu? 

De Luciana Bercean

De multe ori vrei sa scrii tot ceea ce ai de scris intr-o celula, dar vrei sa se si incadreze intr-o anumita latime a coloanei sau a randului. Cateodata pare imposibil sa gasesti varianta care sa te multumeasca. In articolul de azi iti dau cateva idei de incadrare text in celula.

Intr-un articol anterior am mentionat modalitatea de a modifica latimea coloanei (dublu-click dupa numele coloanei care vrei sa-si adapteze dimensiunea la continut).

In cazul in care vrei sa pastrezi coloana la o anumita dimensiune, exista posibilitatea de a imparti textul dintr-o celula pe mai multe randuri. Practic, latimea coloanei ramane la fel, dar se mareste inaltimea randului, permitand astfel textului sa se imparta pe mai multe linii. Aceasta optiune se numeste „wrap text”. Se aplica selectand celula/celulele asupra carora doresti sa activezi aceasta optiune si se alege optiunea, intr-unul din urmatoarele moduri:

Excel 2003 – Meniul Format, optiunea Cells…, tab-ul Alignment, sectiunea Text control, optiunea Wrap text
Excel 2007 – Meniul Home, sectiunea Alignment, butonul Wrap text 

In ambele versiuni de Office, exista si posibilitatea de a da click-dreapta, optiunea Format cells, tab-ul Alignment, sectiunea Text control, optiunea Wrap text.

Aceasta optiune are totusi un mare dezavantaj. Impartirea textului pe mai multe linii se face in mod automat.  Nu intotdeauna insa, rezultatul este exact ceea ce-ti doresti. Din fericire si aceasta problema are o solutie: intreruperea manuala de text.

Intreruperea manuala de text se obtine apasand simultan tastele ALT stanga + ENTER.

In imagine poti observa o comparatie intre cele 2 variante: wrap text automat si wrap text manual.

incadrare text in celula

O alta varianta, desi destul de rar isi gaseste aplicabilitate practica, este de a pastra atat dimensiunea coloanei cat si dimensiunea randului la fel, micsorand insa dimensiunea caracterelor pentru a ramane intregul text in celula respectiva. Optiunea se numeste „shrink to fit” (micsoreaza pentru a se potrivi). Aceasta optiune (pentru ambele versiuni de Office) se gaseste in meniul click-dreapta, Format cells, tab-ul Alignment, optiunea Shrink to fit.
Atentie! Optiunea Shrink to fit nu se poate folosi in acelasi timp cu Wrap text.

In cazul in care ai multe coloane intr-un tabel in care introduci doar valori numerice, iar cuvintele din capul de tabel ocupa destul de mult spatiu, e foarte posibil ca niciuna dintre variantele de mai sus sa nu te ajute prea mult. De exemplu, ai un tabel cu indicatorii de performanta ai unor agenti. Numele agentilor ocupa prea mult spatiu in comparatie cu spatiu pentru indicatori. Daca ai avea foarte multi agenti, chiar daca ai folosi Wrap text, tot ai avea mult spatiu irosit.

Pentru acest caz se potriveste insa o alta metoda de aliniere a textului in celula: scrierea textului sub un anumit unghi fata de orizontala.

Aceasta optiune se gaseste:

In Excel 2003: Meniul Format, optiunea Cells…, tab-ul Alignment, Sectiunea Orientation
In Excel 2007 – Meniul Home, sectiunea Alignment, butonul Orientation, optiunea Format Cell Alignment , sectiunea Orientation

In ambele versiuni de Office, exista si posibilitatea de a da click-dreapta, optiunea Format cells, tab-ul Alignment, sectiunea Orientation.

In aceasta sectiune ai posibilitatea de a modifica unghiul sub care sa fie scris textul:

O varianta de rezultat, poate fi aceasta:

Acum ai toate variantele posibile in care poti sa aliniezi un text intr-o celula. Cand o sa ai o asemenea provocare, stii unde sa cauti solutia 🙂

Luciana Bercean


Luciana este un trainer deosebit, care predă cursuri din pasiune. Iubește oamenii și principala ei abilitate este capacitatea de a se face înțeleasă indiferent de subiectul pe care îl abordează.
Pune accentul pe partea practică tot timpul și folosește foarte des analogii pentru a explica subiectele abstracte.
Lucianei ii plac provocările și...să facă oamenii să zâmbească :)

Află povestea Lucianei de aici.

Luciana

related posts:


Functii pentru text in Excel – partea II


Aplicatii cu functiile de text in Excel – I


Functii pentru text in Excel – partea I

  • Multumesc frumos,Luciana , pentru ajutor! Mi-au fost de un real folos recomandarile tale.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >