.st0{fill:#FFFFFF;}

Caractere netipăribile – La ce ma ajuta butonul ¶? Au vreun rost semnele acelea ciudate? 

De Luciana Bercean

  • Home
  • /
  • Lecții gratuite
  • /
  • Word
  • /
  • Caractere netipăribile – La ce ma ajuta butonul ¶? Au vreun rost semnele acelea ciudate?

Caractere netipăribile – Știi despre ce vorbesc?

non-printable charactersCaractere Netiparibile

Apeși butonul ¶ (de cele mai multe ori, din greșeală) și ai impresia că tot Word-ul tău e posedat de cine știe ce spirit malefic care îți umple ecranul de tot felul de semne, care de care mai ciudate, din care nu înțelegi nimic. Dacă știi pe ce buton ai apăsat e simplu, apeși din nou butonul și coșmarul s-a terminat. Dacă nu, ori te chinui și îți suni prietenii și cunoscuții ori o lași baltă și dai vina pe Word, pentru că sigur el e vinovat că s-a apucat așa, dintr-o dată, să vorbească urât 🙂 . Scopul „poveștii” nu era să jignesc pe nimeni, dar cam așa m-am simțit eu când am apăsat prima dată „butonul magic”. Între timp, am mai învățat un pic și a început să-mi placa din ce în ce mai mult butonul ăsta pentru că îmi e de un real ajutor.

Așadar, butonul cu pricina este butonul care afișează așa-numitele „caractere netipăribile” sau „marcatorii de formatare”. În traducere, toate caracterele ciudate în Word care ne apar pe ecran odată cu activarea ¶ (se citește Pi, dar eu ii spun de obicei „P întors”) ne arată cum a fost formatat textul. Mai exact, ne spune unde am apăsat Enter, unde am apăsat tasta Tab, de câte ori am apăsat tasta spațiu între 2 cuvinte și o grămadă de alte informații folositoare. Caracterele netipăribile se afișează din Home – secțiunea Paragraph – ultimul buton de pe primul rând (un P în oglindă).

De ce e important să știu cum am scris un text, dacă și unde am apăsat Enter, unde Tab și toate celelalte? Dacă paginile tale nu se aranjează asa cum vrei tu, e posibil sa ai prea multe paragrafe sau sa ai paragrafele despărțite incorect. Sau poate ai ales o formatare a paragrafului care nu-i permite să se împartă pe mai multe pagini. Dacă îți apare o pagina goală la imprimare, poate fi din cauza unei întreruperi de pagini pe care ai uitat să o ștergi.

Cu alte cuvinte, dacă textul tău nu „stă” așa cum îl pui, ai nevoie de caracterele netipăribile ca să rezolvi misterul. Să vedem ce spune fiecare semn în parte:

¶ – marcaj pentru paragraf – indica finalul unui paragraf (apăsarea tastei Enter); Ar trebui să vezi acest semn la finalul fiecărui paragraf. În mod normal, nu ar trebui să-l mai vezi în alta parte. Asta înseamnă că nu ar trebui să ai linii încheiate cu semnul de marcare al paragrafului și nici să folosești „paragrafele goale” (Enter-uri succesive) pentru a crea spații mai mari între paragrafe (acest lucru se face prin modificarea spațierii înaintea sau după un paragraf). Semnul ¶ conține toată formatarea paragrafului, astfel încât, dacă vrei sa copiezi formatarea unui paragraf și sa-l aplici altuia, e suficient să dai copy paste la marcaj (spre deosebire de Format Painter, această variantă copiază și formatarea fontului, nu doar a paragrafului).

Line Break - întrerupere de linie – marchează o întrerupere de linie (se inserează cu Shift+Enter). Se folosește pentru a scrie textul de la începutul unui rând nou, fără însă a începe un nou paragraf.

Text-wrapping Break - întrerupere de text – marchează o întrerupere de text (text-wrapping break). Se folosește pentru a forța textul să ocolească un alt element (imagine, tabel etc).

Page Break - întrerupere de pagină – marchează o întrerupere de pagină (vezi articol). Se folosește pentru a scrie un text la începutul unei pagini noi.

Section Break -întrerupere de secțiune – marchează o secțiune continua. Se folosește pentru împărțirea textului pe secțiuni, de regulă pentru formatări speciale a anumitor părți dintr-un text.

Column Break - întrerupere de coloană – marchează o întrerupere de coloană. Se folosește pentru a forța textul să se poziționeze la începutul coloanei următoare.

Marcaj formatare specială – marchează faptul că paragraful respectiv este formatat special (să mențină așezarea în pagină împreună cu următorul paragraf (keep with next), să păstreze liniile paragrafului împreună (keeps line toghether), să introducă automat o întrerupere de pagină înaintea paragrafului (Page break before), să împiedice afișarea numărătorii liniilor (suppress line numbers)). Dacă dai dublu-click pe acest simbol, se deschide direct fereastra în care se modifică aceste opțiuni.

. (punctul) – marchează spațiul dintre 2 cuvinte. Asigura-te ca nu ai mai multe puncte între 2 cuvinte (un singur spațiu este suficient pentru a delimita 2 cuvinte)

° – marchează existenta unui spațiu care nu poate fi despărțit (non-breaking space). Se introduce prin apăsarea tastelor CTRL+Shift+Space și nu permite despărțirea cuvintelor între care exista acest spațiu. Se poate folosi pentru a menține o dată calendaristică pe același rând, fără să despartă ziua de luna sau an. Ex: Dacă data „6 septembrie 2020” ar fi în interiorul unui text la finalul unui rând, poate fi împărțită astfel încât să am anul pe rândul următor. Dacă între zi, luna și an exista câte un „non-breaking space”, aceasta dată va rămâne scrisa împreună.

Tab - marcajul pentru apăsarea tastei tab – marchează existenta unui Tab. În mod normal, nu ar trebui sa vezi mai mult de o săgeată într-un rând.

¤ – marchează finalul unei celule într-un tabel, respectiv finalul unui rând într-un tabel

Hidden text - marcaj text ascuns– marchează textul formatat ca și text ascuns (hidden text). Textul ascuns nu e vizibil decât dacă sunt vizibile caracterele netipăribile și nu se printează decât dacă acest lucru este specificat în mod clar înainte de printare (File-Options-Display-Printing Options)

{} – marchează afișarea întrărilor într-un index sau a codurilor câmpurilor introduse (field codes). Implicit, se afișează doar conținutul câmpului, nu codurile aferente. Acest lucru se poate modifica prin activarea opțiunii „toggle field codes”.

E indicat să faci o verificare dublă: una pentru scrierea ortografica și gramaticală corectă și a doua pentru formatarea corectă.

Spor la scris documente cât mai “corecte”.

Dacă informațiile prezentate în acest articol ți se par prea complicate, te invităm la un Curs Word pentru începători, unde trainerul îți va explica fiecare informație în parte și veți exersa împreună cele învățate.

Următoarele cursuri Word programate:

[event-list cat=403]

Luciana Bercean


Luciana este un trainer deosebit, care predă cursuri din pasiune. Iubește oamenii și principala ei abilitate este capacitatea de a se face înțeleasă indiferent de subiectul pe care îl abordează.
Pune accentul pe partea practică tot timpul și folosește foarte des analogii pentru a explica subiectele abstracte.
Lucianei ii plac provocările și...să facă oamenii să zâmbească :)

Află povestea Lucianei de aici.

Luciana

related posts:


Cum impartim un text in coloane, ca la ziar?


Ribbon/Panglică – Interfața aplicațiilor Office după 2007


Cum se face adăugarea unei tastaturi în altă limbă

  • Cum sa il fac sa dispara pe semnul acesta pi?

  • Multumesc pentru acest articol.
    Chiar nu stiam ce s-a intamplat. Explicatii ca la carte!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >