.st0{fill:#FFFFFF;}

Page Setup/Inițializare pagină – dimensionarea paginilor dintr-un document 

Autor: Luciana Bercean

14 comentarii 


Conținut articol
 

Cea mai simplă variantă este selectarea tab-ului Layout/Aspect (sau Page Layout – în Word 2007), apoi mărirea secțiunii Page Setup/Inițializare Pagină (dând click pe colțul secțiunii, marcată cu roșu în imaginea de mai jos). Fereastra care se deschide este identică cu cea din Word 2003 (dacă ai folosit această opțiune în trecut). Pentru că am observat o creștere a numărului de utilizatori de Word în limba română, o să prezint ambele variante (varianta în limba română o voi scrie cu litere înclinate).

Secțiunea Page Setup Secțiunea Inițializare pagină

Fereastra Page Setup/Inițializare pagină

Fereastra Page Setup     Fereastra Initializare pagina

În fereastra Page Setup – Inițializare pagină care se deschide, există mai multe tab-uri (Margins/Margini, Paper/Hârtie, Layout/Aspect), fiecare cu opțiunile sale, astfel:

Margins/Margini

Din acest tab/filă se pot seta:

 • Marginile paginii. Dimensiunile specificate reprezinta spațiul care se va lăsa liber între textul scris și partea de sus (top), de jos (bottom), din stânga (left) sau din dreapta (right) a colii de hârtie.
 • Gutter/Pt. îndoire reprezinta distanța necesară pentru îndosariare (e indicat să fie specificată aici și nu să fie inclusă în marginea din stânga). Îndosariarea se poate face în partea de sus sau în stânga, acest lucru fiind specificat la opțiunea Gutter position/poziție îndoitură (left-stânga, top-în partea de sus)
 • Orientarea paginii: portret (cu latura scurta în partea de jos) sau landscape/vedere (cu latura lunga în partea de jos).

Paper/Hârtie

Din acest tab se poate seta dimensiunea colii de hârtie (Paper size/Dimensiune hârtie) pe care se face imprimarea.

În România, colile de hârtie pe care se imprima de obicei au dimensiunea A4 (21 cm x 29,7 cm). În USA dimensiunea implicită este Letter (21,59 cm x 27,94 cm). E recomandat ca dimensiunea setată în Word să corespundă cu realitatea. În caz contrar, pot apărea mici diferențe între ceea ce se vede pe monitor și ceea ce o sa fie scos la imprimantă în realitate. Diferența vine din faptul că pagina Letter are dimensiuni mai mici, ceea ce va rezulta în imprimare pe A4 (un pic mai mare) la margini de alte dimensiuni (spațiu mai mare în partea de jos a paginii).

Layout/Aspect

Din acest tab se pot seta dimensiunile pentru antet (header) și subsol (footer). Dimensiunile specificate se calculează față de marginea colii de hârtie, nu față de marginile setate anterior.

În toate aceste file, în partea de jos se găsește o zonă în care poți specifica la ce zonă se aplică toate aceste setări. Dacă nu ai împărțit textul în secțiuni și nu ai nevoie de opțiuni diferite pentru fiecare secțiune, atunci îți recomand să te asiguri ca la Apply to/Se aplică la, să fie selectată opțiunea Whole document/Document întreg.

Schimbarea unităților de măsură

Atenție! Dacă dimensiunile afișate sunt în inch și nu în centimetri, verifică să ai setările regionale în limba româna (vezi articol). Dacă din anumite motive nu poți modifica setările regionale, dar vrei să vezi dimensiunile în centimetri, fă următorii pași pentru a schimba dimensiunile manual:

File/Pornire -> Options/Opțiuni -> Advanced/Complex. În partea dreapta ai o grămadă de opțiuni în momentul ăsta. Derulează lista până ajungi la secțiunea Display/Afișare (a 4-a secțiune de la începutul listei). Ai opțiunea „Show measurements in units of”/„Afișare măsuri în unități de măsură”, de unde trebuie să alegi centimeters/centimetri și apoi să apeși OK. Acum, totul ar trebui sa fie perfect. Dacă nu e, lasă-mi un mesaj în comentarii și sigur găsim o soluție pentru problema ta.

Pont extra! Chiar dacă ai unitățile de măsură afișate în inch, poți scrie 2 cm ca și valoare, iar Word va transforma singur dimensiunea în inch.

Butoanele direct din secțiunea Page Setup/Inițializare Pagină

O altă variantă de modificare a dimensiunilor dintr-o pagină, presupune mai multe operații separate pentru fiecare setare. Astfel, în loc să mărești secțiunea Page Setup/Inițializare pagină din fila Layout/Aspect, poți alege să folosești butoanele puse la dispoziție în aceasta secțiune, astfel:

 • Margins/Margini – prin selectarea acestui buton se deschide o listă derulanta cu mai multe opțiuni predefinite de margini. Poți să alegi una din variantele predefinite sau poți alege să introduci singur marginile alegând opțiunea „Custom Margins”/„Margini particularizate”. Opțiunea „Custom Margins”/„Margini particularizate” deschide fereastra Page Setup/Inițializare Pagină (așa cum poți citi mai sus).
 • Orientation/Orientare – prin selectarea acestui buton se deschide o listă derulanta cu cele două opțiuni posibile: portret sau landscape (vedere) din care alegi opțiunea dorită.
 • Size/Dimensiune – prin selectarea acestui buton se deschide o lista derulantă cu toate opțiunile implicite din care alegi (de obicei) dimensiunea A4.
 • Pentru celelalte opțiuni e necesar să mărești secțiunea Page Setup/Inițializare pagină.

Dacă folosești încă varianta de Word 2003, opțiunile de mai sus se regăsesc în meniul File, apoi opțiunea Page Setup.

Spor la scris! 🙂

PS. Dacă ți se pare prea complicat să pui toate astea în practică singur/singură, te așteptăm cu drag la un curs Word pentru începători. La acest curs vom avea aplicații practice cu toate opțiunile de mai sus.

Următoarele cursuri Word programate:

[event-list cat=403]


  • ms…de un foarte mare ajutor 😀

 • ms mult pt articol chiar aveam nev de explicatia asta si totul a fost f clar 😉 thanks again

 • Pentru Power Point cum se transforma in cm? La mine in sectiunea Display nu apare show measurements in units of. Multumesc

  • Scuze pentru intarzierea raspunsului.
   Pentru PowerPoint, singura modalitate prin care se pot afisa unitatile de masura in cm este aceea de a modifica setarile regionale din Control Panel. Daca se activeaza setarile regionale in limba romana, se schimba automat si unitatile de masura in unitatile de masura cu care noi romanii suntem obisnuiti (ca de altfel si formatul pentru data, ora sau numere). Cum se face asta este descris in articolul acesta.

 • care-i butonul office? eu din bara de start intru in office… si nu gasesc nicaieri unde sa schimb in cm

  • Butonul Office se gaseste in cadrul aplicatiei Word 2007 (si de altfel in toate aplicatiile suitei Office 2007). Este acel buton mare si rotund din coltul stanga sus (Inainte de tab-ul Home).
   In cadrul acestui articol o sa gasesti si imaginea aferenta.

 • Cange Sonia spune:

  Mulţumesc mult de tot ! M-aţi salvat !

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >