.st0{fill:#FFFFFF;}

Cum sa aliniezi text si numere in coloane fara a folosi tabele? 

De Luciana Bercean

Daca ai incercat vreodata sa faci un curpins manual, sigur ai avut probleme cu aranjarea numerelor de pagina astfel incat sa fie exact unele sub altele. De regula, lucrurile arata cam asa si orice efort de a le alinia exact e zadarnic:numere

Sa nu mai tin cont de faptul ca fiecare punct a fost pus apasand tasta punct de la tastatura.

Exista o metoda mult mai simpla si mai usoara pentru a face acest lucru: folosirea tabulatorilor. Dupa cum sugereaza si numele, tabulatorii se bazeaza pe utilizarea tastei „tab” si alinierea textului in raport cu aceasta.O sa iau un exemplu pentru a intelege mai usor. Am urmatoarea lista, care contine alaturi niste valori.Valorile sunt aleatoare, nu reprezinta ceva anume.lista initiala

Provocarea este sa aliniezi toate valorile in partea dreapta, in dreptul valorii 8 de pe rigla.. Pentru a putea raspunde provocarii, o sa folosesti tabulatorii.

  1. Inainte insa de a face setarile necesare, trebuie sa te asigur ca intre text si valori a fost apasata tasta Tab (foloseste afisarea caracterelor netiparibile, vezi articol).

Daca intre text si valori nu exista tab, ci doar spatiu, atunci va trebui sa pozitionezi cursorul inaintea fiecarei valori si sa apesi tasta Tab de la tastatura. Nu se pot folosi tabulatorii fara sa existe tab introdus de la tastatura.

  1. Selecteaza toate randurile asupra carora vrei sa aplici tabulatorii
  2. Deschide fereatra Tabs si fa setarile corespunzatoare

Atat pentru Word 2003 cat si pentru Word 2007 sau Word 2010, fereastra de setare a tabulatorilor este aceasi, difera doar calea pentru a ajunge acolo:

Pentru Word 2003: Meniul Format, Optiunea Paragraph, Butonul Tabs... (sau direct: Meniul Paragraph, optiunea Tabs…)

Pentru Word 2007 si Word 2010: Meniul Home, Sectiunea Paragraph – se mareste, Butonul Tabs…

Fereastra Tabs are mai multe optiuni:

Default stop position: se refera la distanta implicita la care se deplaseaza textul in momentul apasarii tastei Tab. Aceasta distanta e de obicei 0,5 inch, adica 1,27cm. Sfatul meu este sa nu modificati aceasta valoare.

Tab stop position: aici se scrie valoarea (in cm, de obicei) de pe rigla in dreptul careia dorim sa se opreasca textul. In cazul de fata, o sa scriu 8.

Alignment: in aceasta zona se alege tipul de aliniere al textului fata de pozitia stabilita la pasul anterior. Variantele vor arata in felul urmator:pozitia tabulatorilor

Left – alinierea textului la stanga fata de pozitia specificata. (Selecteaza optiunea pentru exemplu)

Right – alinierea textului la dreapta fata de pozitia specificata

Center – alinierea textului la centru fata de pozitia specificata

Decimal – alinierea textului astfel incat zecimalele sa fie aliniate

Bar – afiseaza o bara verticala (se foloseste ca si delimitator)

Leader: ofera posibilitatea afisarii unei anumite secvente intre textul initial si textul aliniat cu tab: linie punctata, linie intrerupta, linie continua

 1. Dupa specificarea detaliilor, se apasa butonul Set, apoi Ok pentru inchiderea ferestrei. In cazul specificat, rezultatul final este: tabulatorii

In cazul in care se doreste alinierea mai multor coloane (cu numere sau text, nu are importanta), se poate repeta operatiunea pentru fiecare caz in parte, cu mentiunea ca textul nu se aliniaza decat daca este precedat de existenta unui tab de la tastatura. Word-ul va alinia primul text aflat dupa primul tab la cea mai mica valoare specificata in intreaga lista (daca setezi tabulatori la 5cm, la 7cm si la 3cm, textul pe care il intalneste dupa primul tab il va alinia la 3cm, aceasta fiind cea mai mica valoare gasita in lista, urmatorul text aflat dupa urmatorul tab il va alinia la 5cm samd.)

Atentie! De fiecare data trebuie specificate valori care sa permita alinierea textului la distanta respectiva. In caz contrar, rezultatul nu va fi corespunzator. De exemplu, in cazul de fata, daca setam tabulatorul la valoarea 2, nu ar fi avut nici un sens, deoarece ultima valoare nu ar fi putut fi aliniata la 2 cm din cauza textului „nuca de cocos” care se termina la aproximativ 2,5cm.

Pentru a elimina un tabulator se selecteaza textul asupra caruia e aplicat acel tabulator, apoi se alege una din cele doua variante:

  1. Se deschide din nou fereastra Tabs, de setare a tabulatorilor, se selecteaza tabulatorul pe care vrei sa-l stergi si se apasa butonul Clear. Pentru a sterge toti tabulatorii, se apasa Clear All
  2. Tabulatorii sunt vizibili pe rigla de sub Ribbon. Pentru a elimina un tabulator, se da click cu mouse-ul pe el, se tine apasat butonul stanga al mouse-ului si se trage tabulatorul in afara riglei (drag and drop)

Atentie! Pentru eliminarea unui tabulator, daca textul selectat pentru stergerea tabulatorului nu este selectat la fel ca atunci cand a fost aplicat respectivul tabulator, exista posibilitatea sa nu fie vazut in fereastra Tabs. In acest caz, selectati randul respectiv sub orice forma si folositi optiunea 2.

Atentie! In cazul in care rigla nu este vizibila, se poate afisa din Meniul View, Sectiunea Show/Hide, bifa la optiunea Ruler (pentru Word 2007 sau Word 2010) sau Meniul View, optiunea Ruler (Word 2003).

Dacă ai nevoie de exemple practice și de explicații „live”, te așteptăm cu drag la un curs Word pentru începători.

Următoarele cursuri Word programate:

[event-list cat=403]

Luciana Bercean


Luciana este un trainer deosebit, care predă cursuri din pasiune. Iubește oamenii și principala ei abilitate este capacitatea de a se face înțeleasă indiferent de subiectul pe care îl abordează.
Pune accentul pe partea practică tot timpul și folosește foarte des analogii pentru a explica subiectele abstracte.
Lucianei ii plac provocările și...să facă oamenii să zâmbească :)

Află povestea Lucianei de aici.

Luciana

related posts:


Cum impartim un text in coloane, ca la ziar?


Ribbon/Panglică – Interfața aplicațiilor Office după 2007


Page Setup/Inițializare pagină – dimensionarea paginilor dintr-un document

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>