Responsabilitățile unui formator

0  comments

Atunci când am fost invitată în această emisiune, nu aveam nici cea mai mică idee despre ce vom vorbi. Am primit doar un telefon prin care domnul Ștefan Apostol mă întreba dacă îl onorez cu prezența în cursul zilei de joi la o emisiune în direct la București TV. Am spus „da” (deși nu cred că am înțeles exact ce se întâmplă).

E adevărat că în ultimii 8 ani și ceva am avut ocazia să cunosc peste o mie de oameni noi prin intermediul cursurilor pe care le-am susținut. Cu toate astea, nu mă consider o personă „publică” în adevăratul sens al cuvântului. Probabil că pentru alții să fii invitat într-o emisiune tv nu reprezintă cine știe ce realizare. Pentru mine este, pentru simplul motiv că am ajuns aici doar prin multă muncă și atât.

La începutul anului 2011 am fost la un interviu pentru un job de formator: tocmai începuse un proiect la nivel național de fonduri europene pentru instruirea funcționarilor publici. Am luat interviul (deși am spus că nu am mai predat niciodată) datorită faptului că am explicat cum se folosește o funcție în Excel (dacă îmi aduc bine aminte). Am explicat așa cum aș fi vrut să îmi explice mie cineva ca să înțeleg. Și metoda asta o aplic de atunci la fiecare curs pe care îl predau.

Prin 2012 am decis că pot face mai mult decât să merg la un job și așa a apărut Școala Lucianei. La început, a fost doar o idee, pornită din dorința de face ceea ce iubesc cel mai mult: să îi învăț și pe alții ceea ce eu știu deja. În special, punctul meu forte era (și încă este) lucrul eficient în programele din suita Microsoft Office (și cam tot ce ține de lucrul cu programele de computer, în general). Am început să țin cursuri în garsoniera în care stăteam sau mergeam la oameni acasă. Îmi amintesc că am avut o cursantă cu care făceam curs pe terasa unei benzinării 🙂

Pe lângă Școala Lucianei – proiectul meu de suflet, am continuat să predau cursuri în calitate de angajat sau colaborator pentru diverse companii de training. Prin intermediul acestora am reușit să predau cursuri funcționarilor publici din diferite Ministere, asistentelor medicale din câteva spitale din București, elevilor de liceu care doreau să își echivaleze competențele digitale la bac sau angajaților unor companii de top din domenii care de care mai diverse. Acum, cred că am depășit câteva mii de oameni cu care am avut onoarea să mă întâlnesc în toți acești ani, iar de la fiecare am învățat câte ceva.

Și da, cea mai interesantă experiență a fost cea din Penitenciarul Jilava. Pentru mine, oamenii pe care i-am întâlnit în penitenciar nu erau cu nimic mai prejos decât mine, așă că i-am tratat pe toți cu același respect și în același mod ca pe orice alt cursant. Și exact asta am primit înapoi: respect. Nu a contat că unii erau acolo pentru că au omorât pe cineva (seara, la birtul din sat când au dat un pumn și cel care l-a primit nu s-a mai ridicat) sau că au condus mașina sub influența băuturilor alcoolice și au făcut accident (din nou) sau că au fost condamnați pentru tâlhărie, furt calificat sau viol. În sala mea de curs erau doar oameni și atât.

În 2018, s-a lansat programul Startup Nation, așa că am zis că asta șansa mea. Am aplicat și am obținut finanțarea, chiar dacă timp de un an de zile am fost de mai multe ori pe punctul să cedez fizic și psihic. Și uite așa, pas cu pas, am ajuns să transform Școala Lucianei dintr-o idee într-un loc „fizic”, într-un centru de training adevărat – Centrul UPGRADE, într-o locație super, cu calculatoare de ultimă generație și cu tot ce trebuie.

Și o să închei articolul acesta cu o completare a celor spuse în emisiune despre responsabilitățile unui formator: un formator trebuie să fie o sursă de inspirație, să îi determine pe oameni să își dorească să crească, să nu renunțe la visurile lor, să învețe în mod continuu, să găsească soluții la orice provocare, să creadă în ei. Oamenii au nevoie de încurajări, iar un formator e cel mai în măsură să le ofere asta. Oamenii vin la cursuri ca să învețe doar niște noțiuni noi (uneori tehnice și abstracte), dar noi, formatorii, le putem oferi mult mai mult de atât.

Tu care crezi că sunt sau ar trebui să fie responsabilitățile unui formator? Spune-mi într-un comentariu, mai jos.


Tags


You may also like

Folosește tabele în Word

Folosește tabele în Word

Page Break – Cum poziționez un text la începutul unei pagini noi și să rămână acolo?

Page Break – Cum poziționez un text la începutul unei pagini noi și să rămână acolo?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>