.st0{fill:#FFFFFF;}

Numerotarea avansată a paginilor 

Autor: Luciana Bercean

0 comentarii 


Conținut articol
 

Introducere în numerotarea avansată a paginilor

Se pare că Word-ul dă multe bătăi de cap celor care vor să numeroteze paginile „altfel”: să înceapă numerotarea de la pagina 5, dar totuși să scrie numărul 1 pe acea pagină; să numeroteze doar paginile de la 3 la 20 pentru că pe primele pagini sunt titlul lucrării și cuprinsul, iar pe ultimele sunt anexele; paginile pare începând cu pagina 4 trebuie să aibă numerele pe dreapta, iar paginile impare pe stânga și așa mai departe. Dacă ți s-a întâmplat și ție să te lovești de aceste „provocări”, te sfătuiesc să citești cu atenție conținutul acestui articol.

Numerotarea paginilor se face în antet sau în subsol. Ideea de bază e următoarea: antetul și subsolul unui document este format, în mod implicit, dintr-o informație menită să apară în mod identic pe fiecare pagină. După cum se observă, cuvântul cheie este IDENTIC. Doar că, în practică lucrurile nu stau deloc așa: vrei ca informațiile să apară doar acolo unde vrei tu și mai ales cum vrei tu :).

Să trecem la treabă!

Ca să poți face numerotarea paginilor după bunul plac, textul trebuie împărțit în mai multe parți (care se numesc „secțiuni”), urmând ca ulterior să poți configura antetul și subsolul separat pe fiecare secțiune în parte sau pe mai  multe secțiuni în același timp.

Indiferent ce variantă de Word folosești (de la 2007 încoace), opțiunile sunt aceleași, se găsesc în același loc și arată aproximativ la fel. Sunt convinsă că o să te descurci să le aplici. Imaginile pe care le vei vedea sunt făcute în varianta Office 365, dar asta nu te afectează în niciun fel. Dacă încă folosești Word 2003, vei găsi în paranteză și opțiunile pentru tine. De asemenea, vei avea și opțiunile pentru varianta de Word în limba română, scrise cu litere înclinate.

 Împarte textul pe secțiuni

  1. Poziționezi cursorul în locul în care vrei să înceapă o nouă secțiune. Secțiunea pe care o vei crea o să înceapă pe o pagină nouă.
  2. Adaugi o întrerupere de secțiune (section break). Această opțiune se găsește în meniul (tab-ul) Layout(sau Page Layout)/Aspect, secțiunea Page Setup/Inițializare pagină, butonul Breaks/Întreruperi. Dacă nu înțelegi acești termeni, te sfătuiesc să citești articolul acesta. (pentru Word 2003, această opțiune se găsește în meniul Insert, opțiunea Break…).

Layout - Breaks   Fila Aspect - Opțiunea Întreruperi

Există 2 categorii de întreruperi (breaks): pentru pagină și pentru secțiuni. Pentru cazul nostru o să folosești întreruperea de pagină din categoria Section Breaks/Sfârșituri de secțiune de tip Next Page/Pagina următoare. Această întrerupere creează o secțiune nouă pe o pagină nouă.

Atenție! Dacă ai folosit întreruperi de pagină (page break), s-ar putea să fie necesar să le ștergi. Pune întreruperea de secțiune, iar dacă o să obții o pagină goală de care nu ai nevoie, atunci e nevoie să ștergi întreruperea de pagină și să lași doar întreruperea de secțiune.

Va trebui să repeți acest pas pentru fiecare zonă în care vrei ca numerotarea să fie altfel decât precedenta.

Exemplu: Pe prima pagină ai titlul lucrării, pe pagina 2 ai cuprinsul. De pe pagina 3 începe primul capitol al lucrării propriu-zise, iar de la pagina 6 încep anexele. În cazul de față, cel mai probabil vei dori ca pe primele 2 pagini să nu fie afișată numerotarea paginilor, apoi să ai numere pe tot parcursul lucrării, iar de la pagina 6 iar nu mai vrei să fie numerotate. Procedezi în felul următor:

Pui cursorul înaintea primului capitol și introduci o întrerupere de secțiune (Section break/Sfârșituri de secțiune – next page/pagina următoare). Apoi, pui cursorul înainte de Anexe (pe pagina 6) și mai introduci o întrerupere de secțiune. În acest fel vei avea textul împărțit în 3 secțiuni: prima secțiune va cuprinde primele 2 pagini, a doua secțiune va cuprinde paginile de la 3 la 6, iar a treia secțiune va cuprinde toate celelalte pagini de după pagina 6.

Informație suplimentară: poți să împarți textul în mai multe secțiuni dacă vrei sau dacă e necesar (ca idee, unei secțiuni i se pot aplica și alte formatări diferite de celelalte secțiuni: orientarea paginii diferită, margini diferite, chenarele paginilor să fie diferite etc.)

Pentru a verifica împărțirea textului în secțiuni, poți folosi caracterele netipăribile. Află mai multe despre acest lucru din acest articol.

Stabilești secțiunile în care numerotarea paginilor va fi diferită

În primul rând, trebuie să te hotărăști dacă vrei să pui numerotarea în antet sau în subsol.

  1. Dacă ai decis ca numerotarea paginilor să apară în subsol (în partea de jos a paginii, cel mai frecvent caz), atunci vei „intra” în subsol. Poți ajunge în subsolul unei pagini fie dând dublu-click în partea de jos a paginii, fie din meniul Insert/Inserare, secțiunea Header & Footer/Antet și subsol, butonul Footer/Subsol, opțiunea Edit Footer/Editează subsol. (Word 2003: meniul View – opțiunea Header and Footer și te poziționezi în partea de jos a paginii)
  2. Dacă ai decis ca numerotarea paginilor să apară în antet (în partea de sus a paginii), atunci vei „intra” în antet. Poți ajunge în antetul unei pagini fie dând dublu-click în partea de sus a paginii, fie din meniul Insert/Inserare, secțiunea Header & Footer/Antet și subsol, butonul Header/Antet, opțiunea Edit Header/Editează Antet. (Word 2003: meniul View – opțiunea Header and Footer și te poziționezi în partea de sus a paginii)

Header and Footer - section Antet si subsol - sectiune

În momentul în care ești în zona de antet sau subsol, vei vedea o linie care va delimita zona respectivă și care îți va indica în ce secțiune ești în fiecare moment. (în imaginea de mai sus, cursorul este în antetul primei secțiuni)

De asemenea, vei avea la dispoziție meniul special pentru antet și subsol Header & Footer/Antet și subsol(în Word 2007-2016, meniu special se numea Header and Footer Tools – Design), meniu care va fi vizibil după ultimul meniu disponibil (de obicei după meniul View). (Word 2003 are o bară care apare în momentul în care ai intrat în antet sau subsol).

În cadrul acestui meniu o să îți concentrezi atenția asupra unei secțiuni care se numește Navigation/Navigare. (Word 2003: ultimele 3 butoane înainte de butonul Close)

Dacă ești în subsol, vei avea la dispoziție un buton de Go to Footer/Salt la subsol, care te va trimite în zona de subsol a aceleași secțiuni. Dacă vrei să navighezi în altă secțiune, poți folosi butoanele Previous/Anteriorul (secțiunea anterioară) sau Next/Următorul (următoarea secțiune).

De asemenea, în cadrul acestei secțiuni mai există un buton care se numește link to previous/legătură la anteriorul (Word 2003: al patrulea buton de la dreapta la stângă, fără butonul Close). Acest buton este cel care stabilește dacă antetul sau subsolul unei secțiuni va fi identic sau diferit de cel al secțiunii anterioare. (în imaginea 2 acest buton nu este activ deoarece cursorul este poziționat în prima secțiune, nefiind posibilă conectarea cu o secțiune anterioară).

Practic, tu va trebui să mergi în fiecare secțiune în parte (în antet sau în subsol, depinde cum ai decis) și să specifici dacă acea secțiune vrei să fie identică cu cea dinaintea ei sau nu. În mod implicit, toate secțiunile vor avea opțiunea link to previous/legătură la anteriorul activă. Tot ce ai de făcut este să dezactivezi această opțiune dând un simplu click pe numele acesteia.

Header and footer - link to previous Antet si subsol - legatura cu anteriorul

Imaginea de mai sus exemplifică varianta implicită, în care antetul din secțiunea 2 este identic cu cel din secțiunea anterioară.

Te rog să observi că în partea dreaptă a liniei de separație a antetului scrie same as previous/la fel ca cel anterior și că butonul link to previous/legătură la anteriorul este activ.

Informație suplimentară: Opțiunea „link to previous” acționează în antet separat de subsol. De exemplu, dacă vreau ca în secțiunea 2 să am și antet și subsol diferit de secțiunea 1, va trebui să dezactivez opțiunea „link to previous/legătură la anteriorul” atât în antet cât și în subsol.

Imaginea de mai jos exemplifică cum va arăta antetul după dezactivarea butonului link to previous/legătură la anteriorul.

Header and footer - no link to previous Antet si subsol - fara legatura cu anteriorul

Te rog să observi că nu mai apare în dreapta liniei de separație a antetului same as previous/la fel ca cel anterior și că butonul link to previous/legătură la anteriorul nu este activ.

Exemplu: Secțiunea 2 va avea numerotare (spre deosebire de sectiunea 1 care nu va avea numerotare deloc). În acest caz pui cursorul în secțiunea 2 (antet sau subsol, cum ai hotărât) și dezactivezi opțiunea link to previous/legătură la anteriorul dând un singur click pe ea. Apoi Next/Următorul ca să treci la următoarea secțiune (secțiunea 3). Secțiunea 3 nu va avea numerotare (adică va fi diferită de secțiunea anterioară 2, care are numerotare). Asta înseamnă că și pentru această secțiune trebuie dezactivată opțiunea link to previous/legătură la anteriorul.

Informație suplimentară: Dacă ai împărțit textul în mai multe secțiuni pentru alt scop decât acela al numerotării paginilor, poți să lași opțiunea „link to previous” activă pe acele pagini pe care vrei sa ai numerotare identică și să le modifici doar pe acelea pe care vrei sa fie numerotarea diferită.

Numerotare diferită pentru paginile pare și impare (opțională)

Câteodată este necesar ca numerotarea paginilor să fie diferită pentru paginile pare și pentru cele impare. Dacă deschizi aproape orice carte (evident, sunt și excepții), e posibil să întâlnești acest caz (pagina din dreapta – cea impară – are numerele în partea dreaptă a paginii, iar pagina din stânga – cea pară – are numerele în partea stângă a paginii).

Pentru a face posibil acest lucru, este necesar să activăm încă o opțiune: Different Odd & Even Pages/Paginile pare diferă de cele impare (odd=impar, even=par). Această opțiune o găsești în meniul special Header & Footer/Antet și subsol, secțiunea Options/Opțiuni, unde bifezi opțiunea Different Odd & Even Pages/Paginile pare diferă de cele impare. (Word 2003: butonul Page Setup de pe bara Header & Footer – imediat după butonul care arată un ceas, apoi tab-ul Layout)

Te rog frumos să reții că activarea opțiunilor se raportează la întregul document. E posibil să ți se pară un pic copleșitor în prima fază, dar te asigur că după ce înțelegi cum funcționează lucrurile va fi destul de simplu. Practic, pentru fiecare pagină vei vedea pe lângă informațiile despre secțiunea din care face parte și dacă e pagină pară sau impară. Ca să fie lucrurile mai ușoare pentru tine, sfatul meu este să scrii pe o coală de hârtie exact cum vrei să apară numerotarea paginilor pe paginile pare (even) și cum vrei sa apară pe paginile impare (odd) pentru a te descurca mai ușor la pasul următor.

Antet si subsol - pagini pare si impare

Informație suplimentară: După activarea acestei opțiuni, e necesar să mergi pe fiecare secțiune pară (even) pentru a alege dacă vrei să fie la fel cu cea anterioară sau nu. Această lucru e necesar deoarece opțiunea făcută înainte de activarea opțiunii „Different Odd & Even Page/Paginile pare diferă de cele impare” (cea de la pasul anterior) se păstrează doar pentru paginile impare (odd), fiind necesară activarea/dezactivarea separată pentru paginile pare (even). Dacă nu faci asta, va apărea numerotarea paginilor pare la fel în toate secțiunile.

Exemplu: În secțiunea 2, dacă dorești să aplici numerotare diferită pentru pagini pare și impare, după ce ai activat opțiunea Different Odd & Even Pages/Paginile pare diferă de cele impare, mergi în antetul sau subsolul paginii pare (trebuie să apară pe linia de separare Even Page Header/Antet de pagină pară – Section 2/Secțiunea 2 sau Even Page Footer/Subsol de pagină pară  – Section 2/Secțiunea 2) și dezactivează butonul Link to previous/Legătura cu anteriorul. Nu uita să faci același lucru și pentru paginile pare din secțiunea 3 și/sau celelalte secțiuni pe care le mai ai.

Poziționezi numărul paginii pentru fiecare caz în parte

Acest pas necesită un pic mai multă atenție, așadar te sfătuiesc să te concentrezi.

  1. Mergi la prima secțiune în care vrei să apară numerotarea paginilor (în antet sau subsol, așa cum ai stabilit la pasul 3). Dacă luăm exemplul de la pasul 2, atunci prima oprire va fi în secțiunea 2 (de unde începe primul capitol)
  2. Din meniul special Header & Footer/Antet și subsol, secțiunea Header & Footer/Antet și subsol, butonul Page Number/Număr de pagină, opțiunea Current Position/Poziția curentă și alegi prima variantă din lista ce se deschide (Plain number/Număr simplu). (Word 2003: click pe butonul cu # de pe bara Header and Footer)
  3. Formatezi numerotarea paginii

Poți alege cu ce fel de cifre să fie scris numărul paginii curente sau dacă vrei să înceapă de la un anumit număr.

Toate aceste opțiuni se găsesc în meniul special Header & Footer/Antet și subsol, secțiunea Header & Footer/Antet și subsol, butonul Page Number/Număr de pagină, opțiunea Format Page Numbers/Format număr de pagină. (Word 2003: butonul Page Setup arată o mână și o coală de hârtie cu simbolul # – după butonul cu două plusuri – de pe bara Header And Footer).

De la Number Format/Format număr poți alege folosind săgeata din dreapta tipul de numerotare (ai la dispoziție cifre arabe, litere sau cifre romane).

Din zona cu Page Numbering/Numerotare pagini poți alege dacă dorești să continue numărătoarea din secțiunea anterioară (continue from previous section) sau să înceapă o nouă numărătoare de la ce număr dorești tu.

În plus, după ce ai ales tipul de numerotare, poți aplică ce formatări dorești asupra acesteia: font, culoare, dimensiune, aliniere etc. (toate aceste opțiuni le găsești în meniul Home/Pornire, secțiunile Font/Font și Paragraph/Paragraf și se aplică la fel ca pentru orice alt text)

4. Mergi la următoarea secțiune în care se întâmplă o schimbare și repeți punctele 2 si 3.

Atenție! În secțiunile în care nu vrei să apară numerotarea paginilor, nu faci nimic.

Informație suplimentară: Dacă ai ales variantă cu numerotarea diferită pentru pagini pare și pentru pagini impare, să ai grijă când ajungi la punctul 3 să faci formatarea corespunzătoare fiecărui caz (separat pentru Odd și separat pentru Even). Repet sfatul pe care ți l-am dat la pasul 4: notează-ți pe o hârtie cum vrei să fie numerotate paginile pare (even) și cum vrei să fie numerotate paginile impare (odd) ca să-ți fie mai ușor de urmărit în practică.

Concluzie și fișiere pentru exerciții

Tot ceea ce am explicat în acest mini e-book pentru numerotarea paginilor e valabil și pentru orice alte informații care vrei să apară în mod diferit în antet și/sau subsol. Singurul lucru „altfel” va fi că în loc de numerotarea paginilor vei scrie textul/textele dorite.

Pentru a putea face exerciții mai ușor, poți descărca de aici un fișier pe care poți lucra. De asemenea, poți descărca de aici și un fișier care va avea următorul caz rezolvat:

  • Primele 2 pagini (titlu și cuprins) nu vor avea numerotarea paginilor
  • Pentru tot restul lucrării, până la anexe numerotarea va fi diferită pentru pagini pare și impare astfel:
    • Pagini pare (even): numerotarea aliniată la stânga în antet
    • Pagini impare (odd): numerotarea aliniată la dreapta în antet
  • Paginile cu Anexe nu vor avea numerotare deloc

Pentru a descărca fișierele, după accesarea link-ului, în pagina care se deschide dă click pe butonul Download din partea dreaptă .

Dacă ți se pare procedura prea complicată și ai nevoie de ajutor suplimentar, poți alege să participi la un curs de Word Avansat sau doar o ședință personalizată pentru a rezolva exact problema cu care te confrunți.

Următoarele cursuri Word programate (poți alege orice curs din listă pentru a programa o ședință personalizată):

[event-list cat=403]


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>