Excel-ul este o aplicație de calcul tabelar, adică folosește modelul tabelelor pentru a realiza calcule.
Un fișier Excel se numește registru de calcul (workbook). Acesta este, la rândul lui format din foi de calcul (worksheets sau simplu, sheets). Implicit, atunci când se deschide un registru de calcul, acesta are cel puțin o foaie de calcul (Sheet1). În orice moment se pot adăuga noi foi de calcul sau se pot șterge foile de calcul existente. O să-ți spun și cum, dar într-un articol ulterior. Numărul maxim de foi de calcul depinde de memoria disponibilă a fiecărui calculator în parte.
Rânduri, coloane și celule
Fiecare foaie de calcul este formată la rândul ei din rânduri (orizontale) și coloane (verticale). La intersecția dintre un rând și o coloană se formează o celulă. Dimensiunile unei foi de calcul diferă în funcție de varianta de Office, astfel:
Excel 2003: 65.536 rânduri x 256 coloane
începând cu Excel 2007: 1.048.576 rânduri x 16.384 coloane
Dacă vrei să știi care sunt limitarile Excel-ului, le găsești aici (doar în engleză).
Fiecare rând are un “nume”, format din numere întregi (de la 1 la nr. maxim disponibil) – marcate cu albastru în imaginea de mai jos.
Fiecare coloana are un “nume”, format din litere sau combinații de mai multe litere (de la A la AAZ sau XFD etc.) – marcate cu verde în imaginea de mai jos.
Referințe
Fiecare celula are si ea un “nume”, format din numele coloanei urmat de numele rândului (A5, AZ12 etc.). Numele unei celule/rând/coloană se numește referință. Exista încă un tip de referință, de forma R1C1, în care atât numele rândurilor cât și numele coloanelor sunt formate din numere. Acest tip de referință se folosește mai rar.
“Căsuța cu nume” (name box) – căsuța care conține referința celulei (în imagine, zona în care se găsește B3, încercuit cu roșu). În mod automat, în acea căsuță se vede referința celulei selectate – marcată cu roșu în imaginea de mai jos.
Selectare rânduri, coloane și celule
Pentru selectarea unui rând, se dă click cu mouse-ul pe numele rândului (pe cifră). Pentru a selecta mai multe rânduri, ține mouse-ul apăsat și deplasează-te în direcția în care vrei să selectezi rândurile. Fii atent/ă să ai cursorul tot sub forma unei săgeți negre cu vârful spre dreapta, așa ca în poza de mai jos. Pentru selecția unor rânduri „pe sărite”, se selectează primul rând, apoi se apasă tasta CTRL și se selectează celelalte rânduri.
Pentru selectarea unei coloane, se dă click pe numele coloanei (pe literă) – Pentru a selecta mai multe coloane, ține mouse-ul apăsat și deplasează-te în direcția în care vrei să selectezi coloanele. Fii atent/ă să ai cursorul tot sub forma unei săgeți negre cu vârful în jos, așa ca în poza de mai jos. Pentru selecția unor coloane „pe sărite”, se selectează prima coloană, apoi se apasă tasta CTRL și se selectează celelalte coloane.
Pentru selectarea unei celule exista mai multe variante:
- Click pur și simplu cu mouse-ul pe celula respectivă (numele referinței va fi afișat în „căsuța cu nume”)
- Dar, lucrurile funcționează și invers: dacă scrii referința (de ex. B6) în “căsuța cu nume” și apoi apeși tasta Enter, calculatorul selectează în mod automat celula B6.
Pentru selectarea mai multor celule adiacente (unele lângă altele) folosind “căsuța cu nume”, trebuie sa specifici referința celulei din colțul din stânga sus și referința celulei din colțul din dreapta jos cu semnul “:” (doua puncte) intre ele, astfel:
Pentru zona selectata în imaginea de mai sus, în “căsuța cu nume” se scrie: B3:D8, apoi se apasa tasta Enter. Nu are importanță dacă scrii referințele cu litere mari sau mici.
De reținut
Atentie! După ce ai apăsat Enter și zona este selectată, în „căsuța cu nume” va fi afișată doar o singură referință – referința celulei active. Celula activă este celula care rămâne nemarcată (este singura albă din întreaga zonă selectată), iar în cazul în care am făcut selecția manual, este celula de la care am început selecția. Orice zonă de celule selectezi, prin orice metodă, va exista o celulă activă în acea zonă.
Dacă vrei să selectezi celulele cu mouse-ul, asigură-te că folosești cursorul când e de forma unui plus alb . Orice alt mod de afișare al cursorului va face alte lucruri, dar nu va selecta celule. Dacă vrei să selectezi mai multe celulele „pe sărite”, selectează prima celulă/zonă de celule, apoi ține tasta CTRL apăsată și selectează următoarea celulă/zonă de celule.
De exersat
Deschide un fișier Excel și „joacă-te”:
- Selectează coloana B, apoi selectează toate coloanele de la C la G
- Selectează rândul 4, apoi selectează rândurile de la 2 la 10
- Selectează celulele din zona cuprinsă între C5 și H24
- Selectează coloanele C, G și K
- Selectează rândurile 2, 7, 5
- Selectează coloanele A și B împreună cu coloanele de la D până la H
- Selectează rândurile de la 3 la 5, împreună cu rândurile de la 8 la 10
- Selectează simultan mai multe rânduri, coloane și celule
Repetă selecția alegându-ți singur/ă rânduri, coloane și/sau celulele până când tot procesul devine foarte ușor și îl faci fără să te gândești la fiecare pas în parte.
Lasă-ne un mesaj și scrie-ne dacă ți-a fost de ajutor acest articol și/sau dacă ai fi avut nevoie de mai multe informații.
Dacă vrei să fi ajutat de trainerii noștrii, te poți înscrie la un curs individual, unde primești întreaga atenție a trainerului. Îți recomand cu drag un curs de Excel pentru Începători. În doar 10 ore de curs vei învăța noțiunile de bază pentru a face primii pași în siguranță prin lumea Excel-ului. Desigur, ulterior va trebui să exersezi ceea ce ai învățat pentru a păstra informația activă.
0 comentarii